Nuuska: Mikä se on? ja miten se toimii?

Marraskuu 14, 2021Casper Rehne

Nuuska on jo kauan sitten made sen tulo maahan - itse asiassa se on ollut täällä 18-luvulta lähtien. Vuonna 2016 nuuskan myynti kuitenkin kiellettiin Tanskassa, mikä on merkinnyt markkinoiden muuttumista. Nykyään on laillista myydä nikotiinipusseja, jotka ovat hyvin samanlaisia ​​kuin nuuskan. Ero on ensisijaisesti siinä, että nikotiinipussit eivät sisällä tupakkaa.

HUOM: NikoPouches.dk ei rohkaise ihmisiä ottamaan nuuskaa. Se voidaan hyvinkin nauttia, mutta sen myyminen on laitonta. Tämä artikkeli tulee nähdä tietolähteenä niille, jotka haluavat tietää enemmän nuuskasta ja jotka saattavat etsiä muita vaihtoehtoja.  

Mikä on nuuska?

Nuuska koostuu tupakasta, johon on lisätty vettä, suoloja, makuaineita, kosteuttavia aineita ja pH:ta sääteleviä aineita. Nuuska luokitellaan savuttomaksi tupakkaksi, jota ei polteta, vaan se otetaan suun kautta. Se sisältää myös nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta. 

Savuton tupakka tarkoittaa kaikkea savutonta tupakkaa. Tämä sisältää nuuskan ja purutupakka vinona, mutta myös pureskeltavia tupakanlehtiä ja kuivanuuskaa. 

Nuuska on pitkään ollut yleisin Ruotsissa ja Norjassa, missä nuuska mm myydään myös irtopuuterina. Sen jälkeen kun se tuli laittomaksi Tanskassa vuonna 2016, nikotiinipusseja ovat tulleet suositummiksi. 

Miten nuuska toimii?

Skandinaviassa on yleisintä place nuuskaa ylähuulen alle, kun taas amerikkalaiset tekevät sen hieman eri tavalla. Pääsääntöisesti he place nuuska posken ja ikenien väliin. Kun nuuska on ollut suussa jonkin aikaa ja nikotiini on imeytynyt suun limakalvon läpi, pussi syljetään ulos.

Kuinka kauan nuuskan tulee olla suussa?

Myrkytys kestää tyypillisesti 10-20 minuuttia, mutta se riippuu nuuskan voimakkuudesta. Kun siihen tottuu, myös vaikutus heikkenee a bit. Sama koskee kahvia, jossa elimistö tottuu juomallesi kofeiinimäärälle. Sillä on kuitenkin aina vaikutusta riippumatta siitä, kuinka paljon otat tai juot. 

Joten kuinka kauan sinun pitäisi istua, riippuu sinusta ihmisenä ja kuinka vahva nuuska on. 

Onko nuuska laitonta?

Nuuskan myynti on laitonta Tanskassa. Tämä koskee sekä kauppaa että yksityishenkilöä. Muissa Skandinavian maissa säännöt ovat kuitenkin erilaiset. Ruotsi on ainoa maa EU:ssa, jossa saa myydä nuuskaa tupakan kanssa. Norjassa myös nuuskan myynti on sallittua. 

Tanskassa on kuitenkin laillista myydä nikotiinipusseja ja purutupakkaa. NikoPouches.dk:ssä myymme nikotiini laukut jotka eivät sisällä tupakkaa. 

Onko nuuska vaarallista ja onko sillä sivuvaikutuksia?

Nuuska aiheuttaa ensisijaisesti riippuvuutta, koska se sisältää nikotiinia. Lisäksi se voi vahingoittaa ikeniä ja olla syöpää aiheuttava. Se ei ole ala, jolla on tehty paljon tutkimusta, mutta pääosa osoittaa, että se on yleensä haitallista elimistölle pitkällä aikavälillä. Nuuska ei kuitenkaan ole yhtä haitallista kuin savukkeet – ja siksi sitä on pidettävä parempana vaihtoehtona. Vielä parempi vaihtoehto on nikotiinipusseja, jotka eivät sisällä tupakkaa

Dental Association väittää, että nuuska voi saada ikenet vetäytymään, jolloin hampaat näkyvät paremmin. Tämä purukumi ei palaa takaisin ja on siksi nuuskan käytön pysyvä tulos. Lisäksi nuuska ärsyttää suun limakalvoa, joka eräänlaisena suojana muodostaa kovaa ihoa valkeahtaisina, ryppyisinä tahroina kohti nuuskaa. Älä kuitenkaan pelkää, nämä limakalvomuutokset häviävät, kun lopetat nuuskan käytön.  

Skandinaviassa nuuska on kuitenkin pastöroitua tupakkaa, mikä tarkoittaa, että se sisältää vähemmän syöpää aiheuttavia aineita kuin perinteinen muiden maiden nuuska. Lisäksi nuuska sisältää paljon vähemmän  karsinogeeneja kuin savukkeita  ja tupakointi yleensä.

Onko nuuskalla ikärajaa?

Nuuskalla ei ole ikärajaa Tanskassa, koska sen myynti on laitonta. On kuitenkin edelleen joitain kioskeja ja henkilöitä, jotka tekevät sen joka tapauksessa. Ei tiedetä, noudattavatko he ikärajaa. Tanskassa sinun on kuitenkin oltava 18-vuotias ostaaksesi nikotiinipusseja ja purutupakkaa - tämä koskee tietysti myös meitä. 

 

Toivomme, että löysit etsimäsi ja että tiedoista oli hyötyä. Haluamme kiittää tietolähteitämme suuresta osasta hankkimistamme tiedoista.

 

Tiedon lähteet:

www.cancer.dk/snusfornuft/sandt-eller-falsk/

www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/rygning/om-rygning/snusbrug/

www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/livsstil/rygning-tobak-og-snus/snus/snus-kan-give-skader-i-munden/

www.op-i-roeg.dk/9-klassetrin-for-eller-imod-tobak/nye-kunder/snus/

www.berlingske.dk/samfund/man-maa-da-heller-ikke-en-snus

lisää artikkeleita